Thema-avond Arie de Rover

Door Lisa

Op 6 november kwam Arie de Rover langs bij Netwerk om te spreken over genade. Met de titel “Genade, de enige kracht naar vrijheid” maakte Arie gelijk zijn eerste punt: het is onze roeping om vrij te zijn (Galaten 5:1). Het volgende punt is daaraan verbonden: we denken vaak dat we Gods genade hebben ontvangen zodat we later met Hem kunnen leven. Maar Zijn genade is een cadeautje voor ons huidige leven op aarde

Om genade in ons huidige leven te begrijpen, toonde Arie een trap van ons menszijn: De eerste trede is ons lichaam, en langzaam klimmen we omhoog naar onze ziel en geest. Volgens Arie voelen we door onze geest een chronische honger om van betekenis te zijn. Dit resulteert in een zogenoemd transactioneel leven. De documentaire “Alles wat we wilden” toont ambitieuze mensen die kampen met een burn-out. Arie beschreef een burn-out als “niet door druk te zijn” maar “door de druk om te zijn.” De oplossing? Genade!

Helaas is het zo simpel nog niet. Arie benoemde drie eigenschappen van God: Hij is almachtig, heilig en rechtvaardig. En omdat genade zo tegen onze natuur ingaat, is genade ook zo moeilijk te bevatten. Bovendien ervaren we ook in het religieuze leven de drang om ons te bewijzen en de dorst naar bevestiging van anderen. In de zoektocht naar “ben ik een kind van God?” vinden we “waarneembare” oplossingen, zoals bij een kerk horen, vrijwilligerswerk te doen, etc. Verrassing of niet, christenen blijven ook mensen. De sleutel tot succes is het toe-eigenen van wat God van ons vindt. Door Zijn genade kunnen we een intieme relatie aangaan: we zijn Gods geliefde kinderen en mogen Hem Vader noemen (Romeinen 8:14-15). Hoe mooi is dat? En wat nog mooier is, genade is niet iets individueels. Zodra wij gaan leven uit genade, dan kunnen we dat ook aan anderen gaan geven. 

Iets waar veel van ons tegenaan lopen is grenzen overschrijden, het gevoel te hebben alleen maar te geven en op te raken. Zo was er iemand in de zaal met een voormalige huisgenoot die vaak zijn eten uit de koelkast opat. Het lid besloot dan het geleende/gestolen eten als een ongepland cadeautje te zien, maar dit gaf toch een ongemakkelijk gevoel. Dat komt vast bekend voor. Vaak worden christenen als lief gezien, iets waar anderen natuurlijk gebruik van kunnen maken. Een belangrijk punt is dan ook: genade gaat samen met waarheid (Johannes 1:14-18). 

Nog een laatste punt dat mij erg aansprak: God heeft ons zo lief dat Hij ons vrijheid geeft. Dit was al te zien in Zijn relatie met Adam. Want een relatie is alleen gebaseerd op liefde als je ervoor kunt kiezen om uit de relatie te stappen. Daarom stond die boom van de kennis van goed en kwaad pal in het midden van de tuin van Eden. En we weten wel waartoe dat leidde… Vrijheid geeft ons keuzes en verantwoordelijkheden. Dit komt allemaal voort uit Gods grenzeloze genade voor ons. Gelukkig weet God dat we mensen zijn die fouten maken. Hij kiest ervoor om ons telkens weer te vergeven en lief te hebben.  

In korte tijd heeft Arie aan de hand van de Bijbel veel wijsheden naar voren gebracht. Zijn praatje gaf stof tot nadenken over hoe we naar onszelf kijken, met anderen omgaan en prioriteiten stellen. Dit leidde tot stimulerende discussies die deze mooie avond afsloten.

Geef een antwoord