Je bekijkt nu Evolutie?

Evolutie?

Door Simone

Schepping en evolutie, een onderwerp waar de meesten van ons al vaak over gehoord hebben. Juist daarom was het zo bijzonder dat Gijsbert van den Brink hier weer een heel nieuw licht op wist te werpen. Daarbij nam hij de wetenschap uitermate serieus, maar liet hij ook zijn orthodox christelijke geloof niet los.

We stellen op velerlei wijzen ons vertrouwen in de wetenschap. Wanneer we een medische behandeling nodig hebben, maken we het liefst gebruik van de nieuwste technieken. Het zou vreemd zijn op deze gebieden wel vertrouwen te stellen in de wetenschap, en theorieën over een miljarden jaren aarde klakkeloos naast ons neer te leggen. Dit is volgens Gijsbert van den Brink dan ook totaal niet nodig.

God is een persoonlijke God, Hij gaat als het ware op de knieën voor ons. Dit maakt dat Hij de boodschap in de Bijbel zo beschrijft, dat wij dit kunnen begrijpen als mensen. Ook Genesis is op die manier geschreven. We hoeven niet elk woord letterlijk op te vatten, maar we moeten op zoek gaan naar de waarheid die God door deze woorden tot ons wil brengen. Het gaat om de boodschap.

Dit laat meer ruimte over voor interpretatie. Bijvoorbeeld over het lijden van dieren. Velen zijn opgegroeid met het idee dat dit ontstaan is door de zondeval. Het is echter moeilijk hier aan vast te houden. Neem bijvoorbeeld leeuwen, die zijn qua bouw duidelijk afgestemd op het verslinden van een prooi. Nergens in de aarde zijn fossielen gevonden die duiden op een overgang tussen een leeuw als planteneter naar een leeuw als vleeseter. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de dood van dieren er al was voor de zondeval.

Een ander onderwerp dat naar voren kwam, was het ontstaan van Adam en Eva. In Genesis wordt beschreven hoe God hen op de zesde scheppingsdag voort laat komen uit aards stof en Goddelijke adem. Wanneer je puur kijkt naar de boodschap achter de tekst, hoef je dit niet letterlijk te nemen en zou de mens ook door een langzamer ontwikkelingsproces ontstaan kunnen zijn. Dit vermindert niets aan de wonderlijkheid van Gods schepping, het kan juist als erg bijzonder ervaren worden dat God een heel evolutieproces gebruikt om de mens te vormen. De boodschap achter de tekst neem je nog steeds serieus, en het hoeft dus niets te veranderen aan je geloof wanneer je evolutie voor waar aanneemt.

Toch kon Gijsbert van den Brink niet ontkennen dat het geloof in evolutie veel kan doen met je mens- en Godsbeeld. Hij had hier begrip voor en liet je vrij zelf je mening te vormen hierin. Iets wat ik persoonlijk erg fijn vond. Zelf heb ik mijn vragen bij het geloof in evolutie, en er was veel ruimte om dit aan het eind van de avond bespreekbaar te maken. Hoewel deze avond niet direct mijn standpunten over schepping en evolutie heeft veranderd, heeft het mijn beeld over het onderwerp wel verruimd.

Geef een antwoord