God horen in de stilte: themavond 15 november

Luisterend-bidden

God spreekt op tal van manieren. In 2017 is dat niet anders: God wil ook vandaag tot ieder van ons spreken. Deze boodschap brachten gastsprekers Edwin Hamelink en Shanna van der Sterre ons afgelopen woensdag 15 november met veel overtuiging.

De belangrijkste manier waarop God tot ons spreekt, is door zijn Woord: de bijbel. Edwin en Shanna gingen ons dan ook voor in het lezen van de Bijbel door het zogenaamde lectio divina. Samen lazen we het verhaal van de goede herder (Johannes 10), en herhaalden het lezen een aantal keer. Bij iedere lezing vielen nieuwe dingen op, en langzaam begon de tekst te leven en te spreken.
Naast de bijbel, spreekt God soms ook op andere manieren tot mensen. Al in de tuin van Eden verscheen God aan Adam en Eva en praatte Hij met hen (Genesis 2-3). En door de hele bijbel heen spreekt God: door natuurverschijnselen, dromen, visioenen, door een hoorbare stem of zelfs door de mond van een ezel (Numeri 22). Edwin en Shanna diepten dit thema verder uit en deelden hun persoonlijke ervaringen met het verstaan van Gods stem. Ze moedigden ons aan om in groepjes te oefenen met het luisterend bidden. Samen bade
n we en waren we stil om te zien of woorden, beelden of indrukken in onze gedachten kwamen.

Het was spannend om op deze manier in gebed te zijn. Sommige deelnemers hadden door het bidden bijzondere bemoedigingen voor elkaar. Voor anderen voelde deze manier van bidden vooral onwennig. Zelf had ik geen buitengewone ervaring. Dat vind ik ook niet erg. Ik hoorde om me heen mooie verhalen en ik geniet er zelf ook van om samen met andere Netwerkers bezig te zijn meer te ontdekken over gebed. Ik weet dat God op duizend manieren tot mijn hart spreekt en ik verlang ernaar steeds meer te ontdekken wat Zijn manieren met mij zijn. Deze toepasselijke woorden van Moeder Teresa zijn voor mij iets om op te kauwen: “I shall keep the silence of my heart with greater care (…) for in the silence and the purity of the heart, God speaks.” (In the Heart of the World, p. 23).

Tekst: Jos Meester

Geef een antwoord