In het land Us woonde een man die Job heette
Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa

In het land Us woonde een man die Job heette

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algemeen

Samenvatting: Job is een man die precies leeft zoals God het wil. Toch overkomt hem alle mogelijke ellende; hij verliest onder meer zijn 7.000 schapen en geiten, zijn 3.000 kamelen en zijn 10 kinderen, en hij krijgt zweren over heel zijn lichaam. Drie vrienden zoeken hem op en ze hebben 6 (zes!) hoofdstukken nodig om te discussiëren over het lot van Job. Job is overtuigd van zijn onschuld, wil liever dood, en zijn vrienden reageren, met veel woorden. Daarna zwijgen ze. Zij weten ook niet meer wat ze tegen Job moeten zeggen.

Dan wordt Elihu woedend. Hij is de jongste, en heeft tot nu toe nog niets gezegd. De komende 6 (zes!) hoofdstukken gebruikt Elihu om tekeer te gaan tegen Job. Hij heeft rake teksten: “Maar je hebt ongelijk, ik zeg je: God is de meerdere van de mens. Waarom beschuldig je Hem, zeg je: ‘Hij antwoordt niet als iemand tot Hem spreekt’? God antwoordt wel, op meer dan één manier, alleen merkt de mens het niet op.” (33:12-14)

We naderen de climax van het boek Job. Ik krijg er nog steeds kippenvel van. ‘En de HEER antwoordde Job vanuit een storm’ (38:1). Ik kan me geen enkele voorstelling maken van hoe dat geweest moet zijn. Windkracht 11, en de God van hemel en aarde die daarin spreekt. “Sta op Job, wapen je; Ik zal je ondervragen, zeg mij wat je weet.” (38:3)

Ben jij het wel eens oneens met Gods plan? Heb jij het gevoel dat je God wel snapt? Of Hem niet nodig hebt? Kritisch, eigenwijs, overtuigd van eigen onschuld? Dan stelt God jou – en mij – dezelfde vragen die Hij Job stelt:

“Waar was jij toen Ik de aarde grondvestte?
En wie sloot de zee af met een deur, toen ze uit de schoot van de aarde brak?
Heb jij ooit de morgen ontboden, de dageraad zijn plaats gewezen?
Ken jij de voorraadkamers van de sneeuw, heb je de voorraadkamers van de hagel gezien?
Kun jij de Plejaden aan banden leggen, of de ketenen van Orion losmaken?
Kun jij de dierenriem op tijd laten schijnen en de Grote Beer met haar jongen de weg wijzen?”

Dit onvoorstelbaar heilige woordengeweld gaat 129 verzen lang door. Dan eist God: “Een mens die met de Ontzagwekkende twist – kan hij hem iets leren? Laat hij die God terechtwijst op dit alles antwoorden!”

‘Nu antwoordde Job de HEER: “Ik weet dat niets buiten Uw macht ligt en geen enkel plan voor U onuitvoerbaar is. (…) Daarom herroep ik mijn woorden en buig ik mij, zoals ik hier zit in het stof en het vuil”.’

Alsjeblieft, lees Job. Raak onder de indruk van God. De fantastisch grote God die jou gemaakt heeft.

 

‘En toen stierf Job, oud en verzadigd van het leven.’ (42:17)

Ben

Wil je weten wie ik ben? Leer me dan kennen. Schrijven doe ik graag, juist over geloofszaken. Af en toe met een knipoog.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Esther

    Wauw, Ben, echt super mooi! Mooi om te lezen hoe jij het ervaart en dit deelt. En mooi om weer naar dit mooie, maar harde boek van de Bijbel te kijken.

Reageren is niet mogelijk.